Dessa avskräckte nog, både vuxna och barn, mer med sin storlek än utseende i övrigt - då de bakats i muffinsformar, modell gigantum. Vi kommer att göra dem fler gånger, men då i mindre storlek, för de var riktigt goda!
Som det var nu, var det nog bara Sigrid som tordes trycka i sig en hel utan några större funderingar. Vår lilla 1-åring imponerade annars både på en och annan förälder med sin förmåga att trycka in kexchoklad rakt in i munnen, efter godisutdelningen. Hon ville att en (annan) mamma skulle öppna omslaget av en chokladgodis. Då (den andra) mamman sade till Sigrid att hon först fick äta upp det chokladkex hon redan hade i handen gjorde Sigrid just så. I en enda manöver försvann hela kexchokladen rakt in i 1-åringens gap.
Chokladcupcakes med vitchokladfrosting, 22 st i jätteformat - 48 i mindre formar hade varit att föredra
Koka samman hallonfyllningen och placera i mitten av cupcaken.
Smält den vita chokladen i mikrovågsugnen. Blanda samman smöret med chokladen Tillsätt osten och florsockret. Dela smeten i så många färger Du vill ha på den och blanda ner respektive karamellfärg. Vispa tills konsistensen är krämig. Spritsa frostingen på kalla cupcakes. Man blir inte litet rörd då man ser vår lille teling rada upp alla GRATULATIONSKORT, från sina små vänner, runt sängen. Kalaset har varit tidigare på dagen och nu ska han, sent omsider, sova. Han var så nöjd, den lille parveln och vi fick läsa högt vad de hade skrivit om på korten. Från början, sedan informerade han oss om dess innehåll: "Får se nu, här har Axel skrivit. Men det står ju inte Axel där.?" " Jo, Arvid." "Jo, nu ser jag ju att det är Axel han har skrivit." Samtalet fortsatt i det oändliga. Det var en trött, men lycklig, liten herre som slutligen somnade.
Som det var nu, var det nog bara Sigrid som tordes trycka i sig en hel utan några större funderingar. Vår lilla 1-åring imponerade annars både på en och annan förälder med sin förmåga att trycka in kexchoklad rakt in i munnen, efter godisutdelningen. Hon ville att en (annan) mamma skulle öppna omslaget av en chokladgodis. Då (den andra) mamman sade till Sigrid att hon först fick äta upp det chokladkex hon redan hade i handen gjorde Sigrid just så. I en enda manöver försvann hela kexchokladen rakt in i 1-åringens gap.
Chokladcupcakes med vitchokladfrosting, 22 st i jätteformat - 48 i mindre formar hade varit att föredra
- 3 dl kakao
- 250 g smör, fördelat i små kuber
- 5 dl socker
- 4 ägg
- 6 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 200 g mörk choklad
- 200 g hallon
- 1 dl socker
- 200 g vit choklad
- 300 g smör, fördelat i mindre kuber
- 300 g philadelphiaost
- 9 -10 dl florsocker
- några droppar karamellfärg, vi valde i färgerna blått och gult
Koka samman hallonfyllningen och placera i mitten av cupcaken.
Smält den vita chokladen i mikrovågsugnen. Blanda samman smöret med chokladen Tillsätt osten och florsockret. Dela smeten i så många färger Du vill ha på den och blanda ner respektive karamellfärg. Vispa tills konsistensen är krämig. Spritsa frostingen på kalla cupcakes. Man blir inte litet rörd då man ser vår lille teling rada upp alla GRATULATIONSKORT, från sina små vänner, runt sängen. Kalaset har varit tidigare på dagen och nu ska han, sent omsider, sova. Han var så nöjd, den lille parveln och vi fick läsa högt vad de hade skrivit om på korten. Från början, sedan informerade han oss om dess innehåll: "Får se nu, här har Axel skrivit. Men det står ju inte Axel där.?" " Jo, Arvid." "Jo, nu ser jag ju att det är Axel han har skrivit." Samtalet fortsatt i det oändliga. Det var en trött, men lycklig, liten herre som slutligen somnade.
Arvids absoluta favorit, bland tårtor, kommer från Schwarzwald...
Schwarzwaldtårta
Smält blockchokladen i mikron (tar 1,5 minut på maxeffekt i vår mikro). Häll den smälta chokladen på bakplåtspapper som ligger rakt, exempelvis en plåt. Stryk ut chokladen jämnt och låt stelna, gärna över natten. Bryt dem sedan i lagom stora bitar, för dekoration av tårtan.
Vispa grädden och rör ner malda hasselnötter och vaniljsocker. Lägg samman bottnarna med fyllning emellan och bred även fyllningen över översta lagrat. Stick ned chokladbitarna i grädden och sikta över kakaon - jag använder tesil för att få det jämnt.
Marsipanstubben görs på en stomme av rulltårta som dekoreras med marsipan och litet annat.
Marsipanstubbe
Vispa upp grädden och bred ett lager runt hela rullen. Kavla ut marsipanen och lägg jämnt över rullen. Värm chokladen och smeta på efter smak (och eventuella fula kanter). Dekorera omedelnbart med sockerfigurerna direkt i chokladen så att de fäster.
Schwarzwaldtårta
- 2 dl nötkärnor
- 2 1/2 dl florsocker
- 4 äggvitor
- 5 dl vispgrädde
- 1/2 dl nötkärnor
- 2 tsk vaniljsocker
- 200 g blockchoklad
- 1-2 msk kakao
Smält blockchokladen i mikron (tar 1,5 minut på maxeffekt i vår mikro). Häll den smälta chokladen på bakplåtspapper som ligger rakt, exempelvis en plåt. Stryk ut chokladen jämnt och låt stelna, gärna över natten. Bryt dem sedan i lagom stora bitar, för dekoration av tårtan.
Vispa grädden och rör ner malda hasselnötter och vaniljsocker. Lägg samman bottnarna med fyllning emellan och bred även fyllningen över översta lagrat. Stick ned chokladbitarna i grädden och sikta över kakaon - jag använder tesil för att få det jämnt.
Marsipanstubben görs på en stomme av rulltårta som dekoreras med marsipan och litet annat.
Marsipanstubbe
- 100 g rulle färdig marsipan (man kan göra själv - se vårat tidigare inlägg om marsipanägg)
- 100 g choklad som smälts och smetas ut vid garneringen
- några sockerfigurer som fästs i chokladen innan denna har hunnit stelna.
- 1 dl uppvispad grädde
- 3 ägg
- 2 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 1/2 dl filmjölk
- 200 g hallon
- 1 dl socker
Vispa upp grädden och bred ett lager runt hela rullen. Kavla ut marsipanen och lägg jämnt över rullen. Värm chokladen och smeta på efter smak (och eventuella fula kanter). Dekorera omedelnbart med sockerfigurerna direkt i chokladen så att de fäster.
Kommentarer
Skicka en kommentar