
Som det var nu, var det nog bara Sigrid som tordes trycka i sig en hel utan några större funderingar. Vår lilla 1-åring imponerade annars både på en och annan förälder med sin förmåga att trycka in kexchoklad rakt in i munnen, efter godisutdelningen. Hon ville att en (annan) mamma skulle öppna omslaget av en chokladgodis. Då (den andra) mamman sade till Sigrid att hon först fick äta upp det chokladkex hon redan hade i handen gjorde Sigrid just så. I en enda manöver försvann hela kexchokladen rakt in i 1-åringens gap.
Chokladcupcakes med vitchokladfrosting, 22 st i jätteformat - 48 i mindre formar hade varit att föredra
- 3 dl kakao
- 250 g smör, fördelat i små kuber
- 5 dl socker
- 4 ägg
- 6 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 200 g mörk choklad
- 200 g hallon
- 1 dl socker
- 200 g vit choklad
- 300 g smör, fördelat i mindre kuber
- 300 g philadelphiaost
- 9 -10 dl florsocker
- några droppar karamellfärg, vi valde i färgerna blått och gult
Koka samman hallonfyllningen och placera i mitten av cupcaken.
Smält den vita chokladen i mikrovågsugnen. Blanda samman smöret med chokladen Tillsätt osten och florsockret. Dela smeten i så många färger Du vill ha på den och blanda ner respektive karamellfärg. Vispa tills konsistensen är krämig. Spritsa frostingen på kalla cupcakes.

Arvids absoluta favorit, bland tårtor, kommer från Schwarzwald...
Schwarzwaldtårta
Smält blockchokladen i mikron (tar 1,5 minut på maxeffekt i vår mikro). Häll den smälta chokladen på bakplåtspapper som ligger rakt, exempelvis en plåt. Stryk ut chokladen jämnt och låt stelna, gärna över natten. Bryt dem sedan i lagom stora bitar, för dekoration av tårtan.
Vispa grädden och rör ner malda hasselnötter och vaniljsocker. Lägg samman bottnarna med fyllning emellan och bred även fyllningen över översta lagrat. Stick ned chokladbitarna i grädden och sikta över kakaon - jag använder tesil för att få det jämnt.
Marsipanstubben görs på en stomme av rulltårta som dekoreras med marsipan och litet annat.
Marsipanstubbe
Vispa upp grädden och bred ett lager runt hela rullen. Kavla ut marsipanen och lägg jämnt över rullen. Värm chokladen och smeta på efter smak (och eventuella fula kanter). Dekorera omedelnbart med sockerfigurerna direkt i chokladen så att de fäster.
Schwarzwaldtårta
- 2 dl nötkärnor
- 2 1/2 dl florsocker
- 4 äggvitor
- 5 dl vispgrädde
- 1/2 dl nötkärnor
- 2 tsk vaniljsocker
- 200 g blockchoklad
- 1-2 msk kakao
Smält blockchokladen i mikron (tar 1,5 minut på maxeffekt i vår mikro). Häll den smälta chokladen på bakplåtspapper som ligger rakt, exempelvis en plåt. Stryk ut chokladen jämnt och låt stelna, gärna över natten. Bryt dem sedan i lagom stora bitar, för dekoration av tårtan.
Vispa grädden och rör ner malda hasselnötter och vaniljsocker. Lägg samman bottnarna med fyllning emellan och bred även fyllningen över översta lagrat. Stick ned chokladbitarna i grädden och sikta över kakaon - jag använder tesil för att få det jämnt.
Marsipanstubben görs på en stomme av rulltårta som dekoreras med marsipan och litet annat.
Marsipanstubbe
- 100 g rulle färdig marsipan (man kan göra själv - se vårat tidigare inlägg om marsipanägg)
- 100 g choklad som smälts och smetas ut vid garneringen
- några sockerfigurer som fästs i chokladen innan denna har hunnit stelna.
- 1 dl uppvispad grädde
- 3 ägg
- 2 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 1/2 dl filmjölk
- 200 g hallon
- 1 dl socker
Vispa upp grädden och bred ett lager runt hela rullen. Kavla ut marsipanen och lägg jämnt över rullen. Värm chokladen och smeta på efter smak (och eventuella fula kanter). Dekorera omedelnbart med sockerfigurerna direkt i chokladen så att de fäster.
Kommentarer
Skicka en kommentar