Fortsätt till huvudinnehåll

Bakning Cupcakes, marsipanstubbe och Schwarzwaldtårta

Dessa avskräckte nog, både vuxna och barn, mer med sin storlek än utseende i övrigt - då de bakats i muffinsformar, modell gigantum. Vi kommer att göra dem fler gånger, men då i mindre storlek, för de var riktigt goda!
Som det var nu, var det nog bara Sigrid som tordes trycka i sig en hel utan några större funderingar. Vår lilla 1-åring imponerade annars både på en och annan förälder med sin förmåga att trycka in kexchoklad rakt in i munnen, efter godisutdelningen. Hon ville att en (annan) mamma skulle öppna omslaget av en chokladgodis. Då (den andra) mamman sade till Sigrid att hon först fick äta upp det chokladkex hon redan hade i handen gjorde Sigrid just så. I en enda manöver försvann hela kexchokladen rakt in i 1-åringens gap.

Chokladcupcakes med vitchokladfrosting, 22 st i jätteformat - 48 i mindre formar hade varit att föredra
  • 3 dl kakao
  • 250 g smör, fördelat i små kuber
  • 5 dl socker
  • 4 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 200 g mörk choklad
Fyllning
  • 200 g hallon
  • 1 dl socker
Vit chokladfrosting
  • 200 g vit choklad
  • 300 g smör, fördelat i mindre kuber
  • 300 g philadelphiaost
  • 9 -10 dl florsocker
  • några droppar karamellfärg, vi valde i färgerna blått och gult
Vispa samman kakao med hett kaffe. Smält chokladen i mikrovågsugnen (1,5 minuter på full effekt i vår mikrovågsugn) och blanda ner i kaffebrandningen. Rör även ner smöret som smälter av sig själv bland de varma ingredienserna. Vispa ner socker och äggen. Blanda mjölet med bakpulvret och saltet och vänd ner i den, nu svala, smeten. Fyll bakfullar placerade i muffinsplåt med 1/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader C. under 20 minuter.
Koka samman hallonfyllningen och placera i mitten av cupcaken.
Smält den vita chokladen i mikrovågsugnen. Blanda samman smöret med chokladen Tillsätt osten och florsockret. Dela smeten i så många färger Du vill ha på den och blanda ner respektive karamellfärg. Vispa tills konsistensen är krämig. Spritsa frostingen på kalla cupcakes. Man blir inte litet rörd då man ser vår lille teling rada upp alla GRATULATIONSKORT, från sina små vänner, runt sängen. Kalaset har varit tidigare på dagen och nu ska han, sent omsider, sova. Han var så nöjd, den lille parveln och vi fick läsa högt vad de hade skrivit om på korten. Från början, sedan informerade han oss om dess innehåll: "Får se nu, här har Axel skrivit. Men det står ju inte Axel där.?" " Jo, Arvid." "Jo, nu ser jag ju att det är Axel han har skrivit." Samtalet fortsatt i det oändliga. Det var en trött, men lycklig, liten herre som slutligen somnade.
Arvids absoluta favorit, bland tårtor, kommer från Schwarzwald...
Schwarzwaldtårta
  • 2 dl nötkärnor
  • 2 1/2 dl florsocker
  • 4 äggvitor
Fyllning
  • 5 dl vispgrädde
  • 1/2 dl nötkärnor
  • 2 tsk vaniljsocker
Garnering
  • 200 g blockchoklad
  • 1-2 msk kakao
Markera 3 cirklar med 24 cm diameters omkrets på tre olika bakplåtspapper och placera dessa på lika många plåtar. Rosta nötterna i ugnen och gnid av skalen med hjälp av en handduk. Mal nötterna och blanda samman med florsockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned i nötblandningen. Fördela smeten jämt över de tre cirklarna. Grädda i 10 minuter i 175 grader C.

Smält blockchokladen i mikron (tar 1,5 minut på maxeffekt i vår mikro). Häll den smälta chokladen på bakplåtspapper som ligger rakt, exempelvis en plåt. Stryk ut chokladen jämnt och låt stelna, gärna över natten. Bryt dem sedan i lagom stora bitar, för dekoration av tårtan.

Vispa grädden och rör ner malda hasselnötter och vaniljsocker. Lägg samman bottnarna med fyllning emellan och bred även fyllningen över översta lagrat. Stick ned chokladbitarna i grädden och sikta över kakaon - jag använder tesil för att få det jämnt.

Marsipanstubben görs på en stomme av rulltårta som dekoreras med marsipan och litet annat.

Marsipanstubbe
  • 100 g rulle färdig marsipan (man kan göra själv - se vårat tidigare inlägg om marsipanägg)
  • 100 g choklad som smälts och smetas ut vid garneringen
  • några sockerfigurer som fästs i chokladen innan denna har hunnit stelna.
  • 1 dl uppvispad grädde
Rulltårta
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1/2 dl filmjölk
Fyllning
  • 200 g hallon
  • 1 dl socker
Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt filmjölken. Bred ut smeten på en bakplåtpapperstäckt långpanna. Grädda i 250 grader C. mitt i ugnen i cirka 5 minuter. Stjälp upp på ett sockrat papper ganska omgående efter uttag ur ugnen. Dra bort papperet som kakan har gräddats på. Koka samman ingredienserna till fyllningen och låt svalna. Bred fyllningen på kakan medan den senare fortfarande är varm. Rulla ihop kakan. Låt kallna.
Vispa upp grädden och bred ett lager runt hela rullen. Kavla ut marsipanen och lägg jämnt över rullen. Värm chokladen och smeta på efter smak (och eventuella fula kanter). Dekorera omedelnbart med sockerfigurerna direkt i chokladen så att de fäster.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Älvkalas a la Disney Fairies: Fjärilsvingar eller älvvingar att ha på ryggen eller dekorera stolsryggarna med

Vad vore lämpligare än att dekorera alla stolsryggar med varsitt par älvvingar?  -det var inget som vi gjorde över en natt, jag köpte in materialet redan i januari, för att vara på den säkra sidan att vi skulle ha hunnit få hem materialet  och gjort klart vingarna i god tid före mitten av juni...   Arvid och Sigrid försökte hjälpa mig med arbetet - men det var hårdbearbetade galgar vi använde till vingar...  Till ett par vingar behövs 2 st galgar av kemtvättstyg - ståltråd blir för sladdrigt att arbeta med - dessa stålgalgar (eller vad de nu är gjorda av) är perfekta. gaffatejp 1 par nylonstrumpor gärna färgglada 50 centimeter bomullsband att ha för att knyta fast dem  på stolsryggen. Sytråd att fästa både nylonstrumpor och rosett så att de inte lossnar 1 meter tjockt sidenband för en rosett    Från början grejade jag bara ett par vingar om dagen. Jag vet inte hur jag fick...

Dukning French garden

 

Sommardukning