Fortsätt till huvudinnehåll

Bakning till barnkalaset



Lingonkakan, längst upp till vänster, Kanelbullarna nere till vänster och vaniljkammarna högst upp till höger görs på samma grunddeg:
Kanelbullar, ca 40 st
Deg
  • 150 g smör
  • 5 dl 3 procentig mjölk
  • 50 g jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl socker
  • 1 msk kardemumma, malen
  • ca 12 dl vetemjöl
Fyllning
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 3 msk kanel
Pensling och garnering
  • 1 ägg
  • pärlsocker
Smält smöret och rör ner mjölken till den temperatur av ca 37 grader Celsius. Rör ut jästen och blanda ner samtliga torra ingredienser (2/3 av mjölet). Blanda ordentligt och ställ att jäsa i cirka 30 minuter till dubbla storleken. Kavla ut degen till en rektangulär form. Bred ut smöret och strö över socker och kanel. Rulla samman till en rulle. Skär i jämnstora bitar, ca 2-3 cm. Lägg dem med snittytan uppe och mot bakplåtspapperet på plåten. Låt jäsa under 30 minuter. Pensla med ägget och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader C. i cirka 10 minuter.

Vaniljkammar, cirka 30 stycken
Deg
  • Samma som ovan
Fyllning
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 3 msk vaniljsocker
Pensling och garnering
  • 1 ägg
  • pärlsocker
Smält smöret och rör ner mjölken till den temperatur av ca 37 grader Celsius. Rör ut jästen och blanda ner samtliga torra ingredienser (2/3 av mjölet). Blanda ordentligt och ställ att jäsa i cirka 30 minuter till dubbla storleken. Kavla ut degen till en rektangulär form. Bred ut smöret och strö över socker och vaniljsocker. Vik den vänstra 1/3 av delen över mittendelen. Vik den högra 1/3 delen av degen över mitten. Skär i jämnstora bitar, ca 5 cm. Skär 4 lika stora "fransar" på ena sidan och tryck ihop den andra sidan så att man ser "kammen". Lägg på bakplåtspapperet på plåten. Låt jäsa under 30 minuter. Pensla med ägget och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader C. i cirka 12 minuter.
Banankaka
  • 100 g smör, smältes och svalnas något.
  • 3 dl socker
  • 2 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk ingefära
  • 1 msk kanel
  • 2 bananer
  • 1 dl kallt kaffe.
Mosa bananerna och vispa samman alla ingredienser. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader C. i cirka 50 minuter.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Älvkalas a la Disney Fairies: Fjärilsvingar eller älvvingar att ha på ryggen eller dekorera stolsryggarna med

Vad vore lämpligare än att dekorera alla stolsryggar med varsitt par älvvingar?  -det var inget som vi gjorde över en natt, jag köpte in materialet redan i januari, för att vara på den säkra sidan att vi skulle ha hunnit få hem materialet  och gjort klart vingarna i god tid före mitten av juni...   Arvid och Sigrid försökte hjälpa mig med arbetet - men det var hårdbearbetade galgar vi använde till vingar...  Till ett par vingar behövs 2 st galgar av kemtvättstyg - ståltråd blir för sladdrigt att arbeta med - dessa stålgalgar (eller vad de nu är gjorda av) är perfekta. gaffatejp 1 par nylonstrumpor gärna färgglada 50 centimeter bomullsband att ha för att knyta fast dem  på stolsryggen. Sytråd att fästa både nylonstrumpor och rosett så att de inte lossnar 1 meter tjockt sidenband för en rosett    Från början grejade jag bara ett par vingar om dagen. Jag vet inte hur jag fick...

Dukning French garden

 

Sommardukning