Fortsätt till huvudinnehåll

Sju sorters bakverk: morotskaka, moccarutor, chokladtårta, morotskaka, kokoskakor med frosting, kanelbullar, vaniljbullar och dammsugare

Vi har svårt att göra saker i lagom mängder - ska det vara kakor, pajer eller som här, mjukt kaffebröd - mindre än sju sorter kan ju kännas litet futtigt. Tycker vi innan vi ser vad vi har gjort. Nå gott är det ju och det finns ju garanterat någonting för alla.
Kokoskakor med frosting
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 dl kokosflingor
2 tsk bakpulver
1/2 msk vaniljsocker
1 burk kokosmjölk
1 citron, rivet skal
Frosting
250 g philadelphiaost
3 dl florsocker
75 g smör
strössel till garnering
Vispa samman ägg och socker pösigt. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner. Rör ner smöret (rumsvarmt), kokosmjölken och citrnskalet. Häll upp i muffinsformar och grädda i 175 grader C. under 15-20 minuter. Vispa samman frostingen och glacera på varje kaka. Strö över strössel. Herrgårdens chokladtårta(På högre brickan)
125 g mjukt smör
125 g siktat florsocker
1 msk vaniljsocker
125 g blockchoklad, smält i mikrovågsugnen eller i vattenbad
125 g sötmandel, skållad och malen
125 g vetemjöl
4 äggulor
4 äggvitor, hårt vispade i en bunke, så att man kan vända bunken upp och ned utan att de släpper
Glasyr50 g smält smör
1 dl siktat kakaopulver
1/4 dl mjölk
3 dl siktat florsocker
1 msk konjak
Rör samman smöret med vanilj- och florsocker. Rör ner övriga ingredienser utom äggvitorna. vänd ner äggvitorna försiktigt. Grädda i 50-60 minuter i 175 grader C. Låt kallna.
Blanda samman glasyringredienserna tills en jämn och smidig smet har bildats. Bred glasyren över den kalla kaka. Låt stå kallt i några timmar. Servera med grädde.

Vetebrödsdeg till kanel- och vaniljbullar - grundrecept,
450 g smör
1,5 l mjölk
150 g jäst
1 tsk salt
5 dl socker
2 msk malen kardemumma
cirka 4 liter vetemjöl
Smält smöret och häll i mjölken och värm till 37 grader C. Lös upp jästen och rör ner tillsammans med socker och kardemumma.Blanda i cirka 3 l mjöl. Knåda ordenligt tills dess degen är alldeles glansig och smidig. Låt jäsa till dubbel storlek.
Arbeta samman degen med resterande delen av jästen och dela i två delar.
Kanelsnurror
1/2 av degen
200 g smör
2 dl socker
4 tsk kanel
Pensling och garnering1 ägg
pärlsocker
Kavla ut degen till en rektangulär form (tjocklek cirka 0,5 cm). Bred ut smöret på degen och strö över kanel och socker jämnt över ytan.. Rulla samman degen och skär i cirka 1,5 cm breda bitar. Lägg dessa med ena snittytan i pappersformar på en plåt och låt jäsa. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i cirka 8 minuter i 250 grader C.
Vaniljbullar1/2 av degen
200 g smör
3 msk vanilj
Pensling och garnering
1 ägg
pärlsocker
Kavla degen i en rektangulär form. Bred ut smöret och strö över sockret jämnt. Lägg ena halvan över den anra halvan så att en smalare rektangulär form bildas, med fyllningen täckt av deg både ovan och nedan. Skär i centimetertjocka strängar. Vira degen runt tre fingrar och lägg sista varvet tvärs över de övriga. Lägg i pappersform och låt jäsa. Pensla med ägg, strö på pärlsocker och grädda i 10 minuter i 250 grader C.

Snoddas eller moccarutor
  • 5 dl grädde
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kakao
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulverGlasyr
  • 100 g margarin eller smör
  • 2 msk kallt kaffe
  • 1 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 5 dl florsocker
Vispa grädden lätt. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner i ägg och sockret. Tillsätt grädden. Häll smeten i bakplåtpappersförsett långpanna. Grädda i 175 grader C. varm ugn i cirka 15 minuter. Blanda under tiden samman ingredienserna till glasyr. Låt kakan svalna innan Du brer över glasyren. Strö på kokosflingor. Skär upp i lämpliga bitar.
Dammsugare
  • 1 sockerkaka, har gjorts innan och smulas nu sönder
  • 100 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • några droppar arraksessens
  • Garnering
  • 300 g mandelmassa, utkavlad
  • 300 g mörk blockchoklad
  • ev hushållsfärg att färga mandelmassan med
Mixa samman degen och rulla ut. Skär den i lagom stora bitar. Klä dem med mandelmassa ocg doppa ändarna i smnält blockchoklad.Morotskaka,
3 morötter
150 g margarin
2 dl socker
2 ägg
saften från 1/2 citron
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
Glasyr150 g Philadelphiaost
100 g smör
6 dl florsocker
strössel att toppa med.

Rör samman de torra ingredienserna för sig och övriga för sig. Blanda sedan samman allt och häll smeten i en smord form. Låt grädda i nedredelen av ugnen i ca 40 minuter. Tag ut och låt svalna. Blanda samman glasyren till en jämt smed och bred över den kalla kakan. Peppra över strösseln.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Älvkalas a la Disney Fairies: Fjärilsvingar eller älvvingar att ha på ryggen eller dekorera stolsryggarna med

Vad vore lämpligare än att dekorera alla stolsryggar med varsitt par älvvingar?  -det var inget som vi gjorde över en natt, jag köpte in materialet redan i januari, för att vara på den säkra sidan att vi skulle ha hunnit få hem materialet  och gjort klart vingarna i god tid före mitten av juni...   Arvid och Sigrid försökte hjälpa mig med arbetet - men det var hårdbearbetade galgar vi använde till vingar...  Till ett par vingar behövs 2 st galgar av kemtvättstyg - ståltråd blir för sladdrigt att arbeta med - dessa stålgalgar (eller vad de nu är gjorda av) är perfekta. gaffatejp 1 par nylonstrumpor gärna färgglada 50 centimeter bomullsband att ha för att knyta fast dem  på stolsryggen. Sytråd att fästa både nylonstrumpor och rosett så att de inte lossnar 1 meter tjockt sidenband för en rosett    Från början grejade jag bara ett par vingar om dagen. Jag vet inte hur jag fick...

Fine dine dukning

 

Dukning med Halloweeninslag